?

Blir kvalm og får panikkanfall av stress for studier

Kvinne 20 . 24 April 2020
Spørsmål

Jeg blir så stresset av studier at jeg føler meg kvalm hver gang jeg skal jobbe med noe skolerelatert eller bare jeg tenker på det. Dette har vart lang tid og det har skjedd at jeg endte opp med å sovne på eksamen fordi jeg var så stresset og utslitt. Jeg føler meg mye dårligere enn de andre på studiet. Får panikkanfall når jeg studerer og føler meg bare elendig hver gang jeg prøver. Jeg har fått høre at jeg skal minimere det som stresser meg men det er jo ikke mulig fordi jeg må fullføre og bestå året. Har dere noen råd som kan hjelpe meg? Takk for svar.

Kvinne (20)
Psykologen svarer
Hei

Takk for at du tar opp dette viktige temaet. Det er mange som sliter med stress i forbindelse med studier og eksamener. I ditt tilfelle høres det ut som om du har utviklet en slags aversjon mot studieprestasjoner, bare tanken gjør deg uvel. Jeg forstår at det kan være vanskelig å skulle «minimere det som stresser deg» ettersom beståtte innleveringer og eksamen er en forutsetning for at du skal komme deg videre i studiet.  

Når jeg leser det du skriver merker jeg meg to aspekter som jeg tror gjør det vanskeligere for deg. Det ene er at du virker å mangle verktøy for hvordan du kan roe deg selv når du blir bekymret. Det andre er at du virker å være ganske streng og kritisk mot deg selv. La oss se på dette:

  1. Strategier for å roe stress og angst

Du forteller at du blir stresset hver gang du jobber med innleveringer eller eksamensforberedelser. Du oppgir at stresset kan bli så sterkt at du også blir kvalm og kan kjenne på panikkfølelse. Det du beskriver er forenlig med det vi kaller angstreaksjoner. Slike reaksjoner oppstår når hjernen opplever at noe er en trussel eller fare. Det er bare at eksamen ikke er en reell trussel. Gjennom dine vonde erfaringer og skuffelser i fortida har hjernen likevel begynt å tolket dette som en fare, og den forsøker å hjelpe deg når den oppdager «faren» på nytt. Det blir derfor viktig at du jobber for å avlære hjernen at innlevering og eksamen er farlig. Hvordan kan man så gjøre dette?

Angstreaksjoner oppstår for å redde deg fra potensiell skade, og kjennetegnes ved kroppslig aktivering der du blant annet får høyere puls, hjertebank, blir anspent og får raskere pust. Ofte vil du også oppleve tankekaos og få vansker med å konsentrere deg.  Flere av disse reaksjonen kan vi ikke påvirke direkte. Pusten som inngår i disse reaksjonene er imidlertid lett tilgjengelig for oss. Studier viser at puste- og avslapningsøvelser har god effekt på angst. Gjennom å ta kontroll med pusten signaliserer du til hjernen at det er «falsk alarm» og at eksamen ikke er farlig. Det kan være vanskelig å gjøre puste- og avslapningsøvelser når en er svært stresset. Det anbefales derfor å gjøre de jevnlig og over tid, f eks. på bestemt tidspunkt i løpet av dagen. Det finnes flere gratis apper som veileder deg gjennom slike øvelser. Appen SOVA og SMART er noen av dem.

 

  1. Utvikle en vennligere holdning mot deg selv

Når du forteller at du ikke er like flink som dine studievenner og at du alltid ligger bakpå, får jeg en tanke om at du er ganske streng og kritisk mot deg selv. Kanskje er det slik at du ligger etter med studiene, men samtidig virker det som om det er en god grunn til det. Du er jo redd, og studiene forstyrres av stadige bekymringer og håpløse tanker. Likevel virker det som om du blir sint på deg selv når du ikke mestrer studiene. Dette hjelper deg antakelig ikke.

Ville du ha sagt til din venninne at hun ikke var flink eller håpløs dersom hun strevde med eksamen? Antakelig ikke. Jeg tror du er hardere mot deg selv enn du er mot andre. Det er i alle fall veldig vanlig.

Så spørsmålet er om du kunne tenke deg å jobbe mot å behandle deg selv på en bedre måte. Det vil si å øve deg på å være mer støttende, forståelsesfull og snill med deg selv når du sliter.  En måte å gjøre dette på er at du setter deg ned og tenker på en vanskelig situasjon du har vært i. Bruk gjerne penn og papir, og skriv ned hvordan du møtte deg selv. Hva du sa, gjorde, følte og tenkte om deg selv. Deretter kan du skrive ned hvordan du ville behandlet en venn som var i en lignende situasjon. Ser du en forskjell? Tenk så gjennom hvilken forskjell det ville gjort dersom du behandlet deg selv på samme måte som til en venn. Øv deg deretter på å identifisere selvkritiske tanker og gi det en motvekt når du oppdager dem, ved å være mer støttende og varm mot deg selv.

 Jeg håper disse rådene kan hjelpe deg noe videre. Jeg heier på deg!
Trenger du noen å snakke med kan du undersøke samtale- og kurstilbudet ved din samskipnad.

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?